|
2024-03-16 22:49:40, szombat
|
|
|
A halolaj és a hal még a migrént is enyhíti - csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is csillapítja
A migrén nagyon bosszantó és fájdalmas is lehet. Tarthat órákon át, de egyes emberek akár napokig is szenvedhetnek migrén miatt. A migrénes fejfájást ugyanis lüktető fájdalom jellemzi, amely főleg csak a fej egyik részére, azaz vagy csak a bal, vagy csak a jobb oldalára korlátozódik.
A migrénnel élők nemcsak a fejfájás miatt szenvednek, hanem hányingertől, fény- és hangérzékenységtől is, illetve látászavarok, úgynevezett vakfoltok is megjelenhetnek. A migrén általában a nőket érinti. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a fiatalabb nők szenvednek elsősorban ettől a betegségtől. Ennek az is az oka, hogy a migrén előfordulása és gyakorisága a kor előrehaladtával csökken, egyre ritkábbá válik.
A halak és a halolaj omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Ezek DHA (dokozahexaénsav) és EPA (eikozapentaénsav) néven ismertek. Az omega-3 zsírsav másik formája az ALA vagy más néven alfa-linolénsav. Az ALA növényi forrásokból származik.
A többszörösen telítetlen zsírsavak egyensúlya a szervezetben nemcsak a fájdalomra, hanem a testben és az agyban kialakult gyulladásra is hatással van. A többszörösen telítetlen zsírsavak elsősorban az omega-3 zsírsavak, amelyek főleg halakban és halolajokban találhatók meg nagyobb mennyiségben.
A kutatók azt figyelték meg, hogy míg az omega-3 zsírsavak számítanak a legjobb gyulladáscsökkentőnek, addig az omega-6 zsírsavak az előidézői is lehetnek a szervezetben kialakult gyulladásnak.
A gyulladás nem ördögtől való dolog, hiszen a szervezet gyulladással reagál a különféle fertőzésekre és sérülésekre. Ha azonban nem ügyelünk a megfelelő omega-3 és omega-6 zsírsavak arányára - mivel mindkét omega-zsírsavra szüksége van a szervezetünknek -, akkor az egyensúly felborul, és így alakul ki a szervezetben gyulladás.
Sajnos a mai modern ételek kisebb arányban tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, ellenben omega-6 zsírsavakban bővelkednek, amelyek a szervezetben szisztémás gyulladást okoznak, ez pedig oka lehet a krónikus és a degeneratív betegségek kialakulásának.
Egy kutatásba migrénben szenvedő nőket vontak be. Az egyik csoport tagjai csakis omega-3 zsírsavat, míg a másik csoport tagjai omega-6 zsírsavat kaptak. Az első csoportba tartozó alanyoknál mintegy 70 százalékkal csökkent a migrén előfordulása és gyakorisága, ezzel szemben a másik csoportban szintén minden alanynál felerősítette az omega-6 zsírsav a migrénes tüneteket. Míg az omega-3 zsírsavak elősegítik a gyulladást és fájdalmat csökkentő oxilipinek termelődését, addig az omega-6 zsírsavak éppen ellenkezőleg, azaz segítik ezeknek az oxilipineknek a termelődését.
A migrénes betegeknek tehát arra kell törekedniük, hogy növeljék az étrendjükben az omega-3 zsírsavak bevitelét, míg az omega-6 zsírsavak mennyiségét csökkenteniük szükséges. A kutatók tehát úgy vélik, hogy a halolaj csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, és a szakértők úgy gondolják, hogy a gyulladás csökkentése szerepet játszhat a migrénes rohamok megelőzésében vagy a tünetek kezelésében. A halolaj befolyásolhatja a sejtek egymással történő kommunikációját is a fájdalom csökkentése érdekében.
Milyen halakat fogyasszunk?
Például lazacot, makrélát, pisztrángot vagy szardíniát. ALA-ból pedig sokat tartalmaz a chiamag, a dió, az őrölt lenmag és a lenmagolaj.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: eikozapentaénsav, szervezetünknek, kommunikációját, befolyásolhatja, előrehaladtával, dokozahexaénsav, megjelenhetnek, kialakulásának, szenvedhetnek, oxilipineknek, csökkenteniük, megelőzésében, felerősítette, termelődését, előfordulása, hányingertől, korlátozódik, tartalmaznak, zsírsavakban, szervezetben, gyulladásnak, többszörösen, halolajokban, fertőzésekre, gyulladással, mennyiségben, látászavarok, étrendjükben, ellenkezőleg, csökkentése, mennyiségét, degeneratív, gyakorisága, gyulladásra, zsírsavakat, betegségtől, migrén nagyon, migrénes fejfájást, jobb oldalára, migrénnel élők, fejfájás miatt, migrén általában, nőket érinti, kutatási eredmények, migrén előfordulása, halolaj omega-3, omega-3 zsírsav, többszörösen telítetlen, szervezetben nemcsak, agyban kialakult, omega-3 zsírsavak, omega-6 zsírsavak, Ezek DHA,
|
|
|
|
migrén nagyon, migrénes fejfájást, jobb oldalára, migrénnel élők, fejfájás miatt, migrén általában, nőket érinti, kutatási eredmények, migrén előfordulása, halolaj omega-3, omega-3 zsírsav, többszörösen telítetlen, szervezetben nemcsak, agyban kialakult, omega-3 zsírsavak, omega-6 zsírsavak, szervezetben kialakult, szervezet gyulladással, különféle fertőzésekre, megfelelő omega-3, szervezetünknek –, egyensúly felborul, szervezetben gyulladás, szervezetben szisztémás, degeneratív betegségek, kutatásba migrénben, egyik csoport, másik csoport, első csoportba, másik csoportban, omega-6 zsírsav, migrénes tüneteket, migrénes betegeknek, kutatók tehát, halolaj csökkenti, szervezetben kialakuló, gyulladás csökkentése, migrénes rohamok, tünetek kezelésében, halolaj befolyásolhatja, sejtek egymással, fájdalom csökkentése, őrölt lenmag, eikozapentaénsav, szervezetünknek, kommunikációját, befolyásolhatja, előrehaladtával, dokozahexaénsav, megjelenhetnek, kialakulásának, szenvedhetnek, oxilipineknek, csökkenteniük, megelőzésében, felerősítette, termelődését, előfordulása, hányingertől, korlátozódik, tartalmaznak, zsírsavakban, szervezetben, gyulladásnak, többszörösen, halolajokban, fertőzésekre, gyulladással, mennyiségben, látászavarok, étrendjükben, ellenkezőleg, csökkentése, mennyiségét, degeneratív, gyakorisága, gyulladásra, zsírsavakat, betegségtől, kezelésében, csillapítja, úgynevezett, sérülésekre, fogyasszunk, bővelkednek, törekedniük, forrásokból, százalékkal, pisztrángot, betegeknek, találhatók, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5403
- e Hét: 30294
- e Hónap: 61780
- e Év: 266481
|
|
|